Amazon Ormanları Özellikleri
26 Temmuz 2024

Amazon Ormanları Özellikleri

Amazon Ormanları

Amazon Ormanları, yağmur ormanları olarak bilinen bu orman türü Amazon Havzası'nın çoğunu kaplamaktadır. Bu ormanlar, Brezilya, Peru, Kolombiya, Venezuela, Ekvador, Bolivya, Guyana, Surinam ve Fransız Guyanası olmak üzere dokuz ülke içerisinde kendini göstermektedir ve bu ülkelerin sınırları içerisinde yer alır. Güney Amerika bölgesinde beş buçuk milyon kilometre karelik bir alana hükmeden bu ormanlar, dünyada bulunan yağmur ormanlarının yarısını oluşturmaktadır. Dünyanın en büyük ormanları unvanına sahiptir ve içerisinde birçok türde ağaç bulundurmaktadır. Ağaç çeşitleri bakımından zengin olan bu ormanlar yaklaşık olarak kırk bin ağaç çeşidi barındırmaktadır.

Bunun yanı sıra ormanların içinde yaşayan birçok türde hayvan bulunmaktadır. Kanatlı ve kanatsız olmak üzere yaklaşık olarak toplamda yüz kırk beş bin çeşit hayvan türüne ev sahipliği yapmaktadır. Bu sayı içerisinde iki bin kuş türü, iki bin balık türü, memeli hayvanlar ve yüz yirmi sekiz bin çeşit omurgasız hayvan bulunmaktadır. Bu özelliğinden dolayı, dünya genelinde en fazla hayvan türü barındıran ormanlar olarak da bilinmektedir.


  • Yıl içerisinde çok fazla yağış alan bir orman türüdür. İklim özellikleri bakımından ilkbahar ve yaz mevsimleri görülmektedir. Kar yağışı ve don olayları meydana gelmez.
  • Bitki örtüsü bakımından oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Bitki türlerinin bol miktarda olması yağışın fazla olmasına da neden olmaktadır.
  • Amazon ormanları içinde çok fazla canlı türleri yaşamaktadır. Dünya genelinde en fazla hayvan türüne ev sahipliği yapma özelliği bulunan bu ormandır.
  • Sıcak ve nemli bir özelliği bulunan bu ormanın içinde milyonlarca bitki türü bulunmaktadır. Bu bitkiler içerisinde çok zehirli bir özellik taşıyan birtakım bitkiler de vardır. Bu bitkilerden tıp alanında da bazı ilaçlar elde edilmektedir.
  • Dünya genelinde oldukça önemli bir yere sahip olan bu orman türü, yeryüzünün ekolojisi için oldukça önemli bir yapıya sahiptir. Bunun yanı sıra yağmur ormanlarının da bulunan bitkiler dünya genelinde en fazla oksijen üretme özelliği taşımaktadır. Bunun yanı sıra dünya genelinde bulunan kötü ve bulaşıcı hastalıklara karşı savaşmak için kullanılan bu bitkiler, insanlara şifa için üretilen birçok ilacın yapımında kullanılmaktadır.
  • Bu ormanlar, Oğlak ve Yengeç dönenceleri arasında bulunmaktadır.
  • Güney ve Orta Amerika, Afrika, Avustralya civarında yer alan adalarda ve Asya bölgelerinde Amazon ormanları yer almaktadır.
  • Bu ormanlarda ağaçlar yıl boyunca yapraklarını dökmez. Sürekli olarak yeşil bir şekilde kalan bu ormanlarda yer alan ağaçlar, yapraklarını bir taraftan dökerek diğer taraftan yeni yaprak çıkarırlar.
  • Mevsimler arasında yağış farkı görünmemektedir. Bunun yanı sıra özellikle yaz aylarında ani sağanak yağışlar meydana gelebilmektedir. Ayrıca bu ormanlarda sürekli olarak yağışlar meydana geldiği için iklim her zaman sıcak ve nemli özellik taşır.
  • Amazon ormanlarının bir diğer özelliği ise dünya su kaynakları arasında en fazla suya sahip olmasıdır.
  • Amazon ormanları genellikle sarmaşıklardan oluşmaktadır. Bu sarmaşıklar sık bir doku ile ormanı kaplamaktadır. Bu tür bölgelerde yer yer bataklıklar meydana gelebilmektedir.
  • Ayrıca ormanlar geniş yapraklı ağaçlardan meydana gelmektedir. Ağaçların boyları dört bin elli metre uzunluğa kadar ulaşabilmektedir. Gövdeleri geniş bir yapıya sahip olan bu ağaçların kökleri oldukça dayanıklı bir yapıya sahiptir.
  • Bunun yanı sıra bu ormanlarda kahve, kakao, kauçuk, kinin ve kokain gibi ürünler yetişmektedir. Ekonomik değeri yüksek olan bu ürünlerin yetişme alanı da dünya genelinde ilgi odağı olmayı başarmıştır.
  • Yıllık ortalama sıcaklık yirmi altı ile yirmi sekiz derece arasında değişiklik göstermektedir. Bunun yanı sıra meydana gelen sıcaklık farkı da iki veya üç derece arasındadır.
  • Bu ormanların yıllık olarak aldığı güneş miktarı azdır. Bunun nedeni ise aşırı nemden dolayı meydana gelmekte olan bulutlardır. Hava genellikle bulutludur.
  • Yıllık olarak toprağa düşen yağış miktarı ise bin beş yüz ile iki bin yedi yüz elli arasında değişiklik göstermektedir. Yağış rejimi düzensiz bir özelliğe sahiptir.
  • Toprağı humus yönünden fakir bir yapıya sahiptir. Bu durumun neden olduğu faktör ise yağmurlardır. Toprak örtüsü sürekli olarak yıkandığı için toprak verimsiz bir yapıya kazanır.
  • Kimyasal çözünme miktarı oldukça fazladır. Kimyasal çözünmenin fazla olmasının nedeni ise nemin fazla olmasından kaynaklanmaktadır.

Amazon Ormanları Bitki Örtüsü

Amazon Ormanları bitki örtüsü bakımından oldukça geniş bir yapıya sahiptir. Bu ormanların içerisinde yürümek imkânsız denecek kadar zordur. Ağaçların dip kısımları sarmaşıklar ile çevrilidir. Üç farklı kademeden meydana gelmekte olan bu ormanın en alt tabakasını küçük ve sık çalılıklar oluşturur. İkinci tabakasını ise boyları iki bin elli metreye kadar uzanan ağaçlar meydana gelir. Üçüncü kısım ise boyları dört bin metreye kadar çıkan ağaçlardan oluşur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Kılıçaslan

26 Temmuz 2024 Cuma

Amazon Ormanlarıyla ilgili okuduğum içerikte, bu ormanların dokuz farklı ülke sınırları içinde yer aldığını ve dünyadaki yağmur ormanlarının yarısını oluşturduğunu öğrendim. Bu kadar geniş bir alana yayılan ormanların dünyanın ekosistemi üzerindeki etkisi ne kadar büyük olabilir? Ayrıca, bu ormanlarda yaşayan çok çeşitli bitki ve hayvan türlerinin tıp alanında kullanılmasından bahsediliyor; bu alandaki çalışmalar ne kadar ilerlemiş durumda?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Kılıçaslan, Amazon Ormanları gerçekten de dünyanın ekosistemi üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Bu ormanlar, küresel karbon döngüsünü düzenleyerek atmosferdeki karbon dioksit miktarını dengeler ve böylece iklim dengesinin korunmasına yardımcı olur. Ayrıca, büyük miktarda oksijen üreterek "dünyanın akciğerleri" olarak adlandırılır.

Amazon Ormanlarındaki biyoçeşitlilik ise, tıp alanında çok önemli bir rol oynamaktadır. Bu bölgede bulunan bitki ve hayvan türleri üzerinde yapılan araştırmalar, yeni ilaçların ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine katkı sağlar. Bilim insanları, bu ormanlarda henüz keşfedilmemiş birçok tür olduğunu ve bu türlerin tıp alanında çok değerli olabilecek bileşenler içerebileceğini düşünmektedir. Ancak, ormanların yok olma tehlikesi altında olması bu çalışmaların devamı için büyük bir tehdit oluşturuyor. Bu nedenle, bu bölgenin korunması ve sürdürülebilir kullanımı çok önemlidir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Orman Horozu Özellikleri

Orman Horozu Özellikleri

Hatıra Ormanı Nasıl Kurulur?

Hatıra Ormanı Nasıl Kurulur?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mangrov Ormanları Özellikleri

Mangrov Ormanları Özellikleri

Orman Meyveleri Nelerdir?

Orman Meyveleri Nelerdir?

Atatürk Orman Çiftliği Özellikleri

Atatürk Orman Çiftliği Özellikleri

Orman Hayvanları Türleri ve Özellikleri

Orman Hayvanları Türleri ve Özellikleri

Ankara Ormanları Özellikleri

Ankara Ormanları Özellikleri

Güncel

Karadeniz Ormanları Özellikleri

Karadeniz Ormanları Özellikleri

Güncel

Tropikal Yağmur Ormanları

Tropikal Yağmur Ormanları

Güncel

Orman Haftası Konuşma Yazıları

Orman Haftası Konuşma Yazıları

Orman Gülü Nedir?

Orman Gülü Nedir?

Bambu Ormanı Türleri ve Özellikleri

Bambu Ormanı Türleri ve Özellikleri

Kara Orman Tarifi ve Malzemeleri

Kara Orman Tarifi ve Malzemeleri

İğneada Longoz Ormanları Türleri ve Özellikleri

İğneada Longoz Ormanları Türleri ve Özellikleri

Amazon Ormanları Özellikleri

Amazon Ormanları Özellikleri

Orman Bitkileri Nelerdir?

Orman Bitkileri Nelerdir?